|
|
|
be quiet! SFX L 500W StrømforsyningI denne anmeldelse, skal vi kigge på endnu en lille strømforsyning. Det er en SFX L forsyning, beregnet til små kraftfulde computere. Denne be quiet! SFX-L 500W strømforsyning er 80plus guld certificeret og modulær. På den måde kan man vælge hvilke kabler man vil bruge på den, og den er yderst effektiv uden det store spild.
be quiet! er kendt for deres diskrete produkter i ekstrem høj kvalitet. De startede med strømforsyninger, men har udvidet deres sortiment til blandt andet kølere og kabinetter. Lad os komme i gang, og kigge lidt på indpakningen og indholdet i kassen. be quiet! SFX L 500W kommer i en diskret kasse med fine illustrationer og specifikationer printet på ydersiden.
Når man åbner kassen kan man se, at strømforsyning og beslag er beskyttet med boble plast, så det ikke bliver ridset og får stød under transport. Kablerne ligger løst, men de er heller ikke så skrøbelige som resten.
Indhold:
Inden vi kigger videre, skal vi lige have specifikationerne. Som man kan se, er det en fin forsyning, som lever op til dagens standarder. Den larmer ikke det vilde med sine 28dBA ved fuld belastning, og så har den de beskyttelses metoder der skal til for, at beskytte dit system imod fejl og overbelastning. Det hele ser fint ud indtil videre.
Et nærmere kig på strømforsyningen. Den primære forskel imellem SFX og SFX-L er størrelsen. Det betyder to ting, nemlig at man med en SFX-L kan lave kraftigere strømforsyninger, og man kan bruge en større blæser. Blæserens størrelse har betydning for, hvor meget den larmer, da en mindre blæser skal køre hurtigere. be quiet! SFX-L 500W strømforsyningen, har således en nydelig 120mm blæser monteret, i stedet for en 80/92mm blæser som er standard i SFX strømforsyninger. Blæseren ligner umiddelbart ikke en be quiet! blæser at dømme efter udformningen på vingerne, hvilket er lidt en skam efter min mening.
Kigger vi rundt på strømforsyningen, finder vi på den ene side en label med alle specifikationerne. Her kan vi se, at det er en single rail strømforsyning hvilket betyder, at der er kun en 12V del.
I modsatte ende af power stikket finder vi alle stikkene til computeren. Størrelsen taget i betragtning af strømforsyningen, er der faktisk ret meget at tage af her. Det ser faktisk ud til, at denne forsyning er forberedt til dobbelt grafikkort. Det er godt at se.
Selve strømstikket er beskyttet af en lille kontakt, så man kan slukket helt for forsyningen, inden man trækker det ud. Det kan jeg rigtig godt lide. Der er fint med huller her på denne side, så der kan komme et godt airflow hen over komponenterne.
På den sidste side, kan man se det er en be quiet! strømforsyninge. Det er simpelthen stemplet ind i siden på den.
En anden ting som tyder på, at be quiet! selv har været med inde og designe strømforsyningen, og ikke bare taget en standard og sat deres eget navn på er. At nogle af komponenterne inde i selve strømforsyningen er mærket med be quiet! logo. Det synes jeg tyder på god kvalitet.
Så er der selve kablerne, som er sorte flad kabler med sorte stik. Flad kabler er nemme at trække rundt, og bundte sammen, og så er de diskrete.
Her er et billede af længden og antallet af kabler der følger med strømforsyningen. Det er ganske passende til et solidt setup. Bemærk kabellængderne, specielt på ATX kablet. Det er bestemt ikke det længste man har set med sine 300mm.
Der følger et beslag med, så man kan montere denne SFX L strømforsyning i et standard ATX hul. Det er ret smart, hvis man nu gerne vil holde sin strømforsyning lille, og stadig have det store kabinet.
Her er skruerne, som man monterer strømforsyning og beslag med. Nogle af skruerne er undersænkede, andre er normale. På den måde kan man montere beslaget diskret, hvis man skal bruge det.
Inden vi går i gang med testen, skal vi have styr på certifikater og standarder. En strømforsyning er underlagt en masse vigtige godkendelser og certificeringer nu om dage. Denne strømforsyning er ingen undtagelse, og be quiet! har ydermere valgt at gøre lidt ekstra ud af det. ATX Standard: Den grundliggende standard for strømforsyninger hedder ATX, og den angiver hvor meget de forskellige spændinger må sving på strømforsyningen. Den fortæller også hvilke grænser for eksempelvis Ripple spænding den skal holde sig inden for. Hvis du vil læse mere om ATX standarden, kan du finde mere informationer om det på dette link: https://en.wikipedia.org/wiki/ATX Grundtallene for ATX strømforsyninger kan du dog se i dette skema.
80Plus Certificering: Udover ATX kan man bygge videre og gøre sig bedre. Når man har gjort det, vil man meget gerne vise det til sine kunder, og have en slags bevis på hvor godt man har klaret sig. Det får man hos 80Plus, som giver en en certificering på det gode arbejde man har gjort. 80Plus certificeringer går ud på, at lave strømforsyninger mere effektive. Det er vigtigt at man har så lille et tab i en strømforsyning som muligt, da det jo bare er at smide penge ud i skraldespanden. Denne strømforsyning er 80plus GULD certificeret. Det betyder, at den skal yde 92% ved en 50% belastning (230V). Alle certifikater og test resultater fra 80Plus ligger frit tilgængeligt, og du kan læse certifikatet på linket herunder. be quiet! SFX-L 500W Gold Certifikat Hvis du gerne vil se, om din egen strømforsyning har klaret sig godt, kan du gøre det på linket herunder.
Så skal der testes! Min lille test her viser, hvor godt forsyningen klarer sig med min metode. Min metode er ikke så præcis som den 80plus foretager, men den giver en lille indikation af om det hele holder. Spændinger: Det er vigtigt for en computers stabilitet, at spændingerne (Volt) holder sig inden for grænserne sat af ATX standarden. Jo mere spændingerne afviger fra den angivne spænding, jo mere ustabil bliver ens system. Denne strømforsyning er klippe stabil. Selv ved overbelastning vælger den bare at holde spændingen flot på plads. Ved 549W er 12V rail belastet med hele 45A, og alligevel ligger den flot stabilt. Det er imponerende.
Ripple: Herunder er en måling af ripple spændingen ved max belastning af forsyningen. Som man kunne læse i ATX standarden ovenover, må ripple spændingen max være 120mV på +12V linjen. Ripple spænding er faktisk vekselspænding (AC) fra stikkontakten der kommer ud i computeren. Det kan den tage skade af, hvis det er for meget. Derfor er der standarder for, hvor meget der må slippe igennem en strømforsyning. Også her viser be quiet! virkelig hvad de kan. Min måling viser, at jeg har 80mV fra spids til spids. Men bemærk de spidser der bliver målt. Det er nogle ganske få der lige kommer ud over grænsen imellem de røde streger. De røde streger viser en afgrænsning på 50mV imellem sig. Så Ripple peak-to-Peak måler jeg i gennemsnit som værende langt under 50mV. Det er imponerende.
Effektivitet: En strømforsyning skal gerne være så effektiv som muligt. På den måde sparer man penge på strøm regningen. Det betyder også, at strømforsyningen bliver mindre varm, da et effekt tab oftest udvikler mere varme. Efter mine beregninger, så er effektiviteten i top på denne forsyning. Ifølge 80plus standarden skal den holde sig inden for 90% ved en belastning på 50%. Mine beregninger med mit måleudstyr viser en effektivitet på 89% ved en 55% belastningsgrad. Så jeg er sikker på, at be quiet SFX L 500W holder sig fint inden for det de lover, da der er en usikkerhed i mine målinger.
Min konklusion må være. be quiet! har gjort det igen. De har lavet et produkt der trods sit diskrete udseende yder perfekt. Denne strømforsyning er klippe stabil. Den holder spændingerne helt på plads trods stor belastning, og den sørger for at holde så mange urenheder ude af systemet som muligt. Det er virkeligt imponerende, og det er faktisk længe siden jeg sidst har haft en strømforsyning til test, som er så ren som denne. Der følger fint med tilbehør med, så man kan montere strømforsyningen i et standard kabinet, hvilket er ret fedt. Dog skal man lige have kabellængderne i mente, inden man begynder at tænke på den løsning. Denne strømforsyning kan købes for lige omkring 800 DKK i de danske butikker. Det er en ganske fin pris for en god strømforsyning i denne klasse. Strømforsyningen fåes også i en 600W model, som kan købes for samme pris. Så det ville være oplagt, at vælge den kraftige model. Konklusionen på denne test står sole klart. Det kan på ingen måde blive til mindre end en skinnende GULD stjerne vurdering. be quiet! har lavet en imponerende god strømforsyning, som virkelig leverer det power de lover. Den beskytter dit system imponerende godt imod skadelige urenheder, og har den beskyttelse en strømforsyning nu skal have. Alt i alt et super godt køb til prisen. |
|
|||||||||||