|
|
|
Google Nest Mini 2. GenSå begynder jeg en helt ny æra i vores hjem. Smarthjem er vejen frem, og det bliver mere og mere. Hvis vi kigger på IKEA, så har de jo snart implementeret hele hjemmet som smarthjem med gardiner og lys og lyd. Vi kommer ikke uden om det. I min opsætning har jeg valgt Google som system. Der findes flere andre, men Google vil være det der passer bedst ind hos os. Den første anmeldelse i smarthjem kategorien vil så derfor blive af Google Nest Mini, som er 2. generation af Google Mini højttaleren.
Alle kender Google, så de behøver vist næppe en præsentation.
Hvad får man i kassen. Kassen man modtager er en fin lille hvid kasse. Der er printet forskellige specifikationer og features udenpå.
Inde i kassen finder vi en strømforsyning med ledning, selve Google Nest Mini, og noget guide og garantibeskrivelse.
De tekniske specifikationer. Det er en lille kraftfuld fætter, som styres af hele 3 mikrofoner og en kraftig ARM processor. Bemærk der er mulighed for Bluetooth forbindelse. Så man kan forbinde en Bluetooth højttaler for, at få bedre lyd på sin enhed.
Lad os kigge på produktet. Google Nest Mini er beklædt med stof på oversiden. Det er lidt som man kender det fra diverse Bluetooth højttalere, helt stramt og fint. Man kan også købe den i mørkegrå, så man kan tilpasse den det miljø den nu skal sidde i. Den gamle model Google Home Mini kunne man også få i rød.
En af fornyelserne på Google Nest Mini er, at man nu har mulighed for, at hænge den op på væggen. Den gamle model havde ikke monteringshul bag på, så der skulle man have en eller anden form for holder. Bagsiden er gummibeklædt, så højttaleren også kan ligge skridsikkert på en hylde eller et bord.
På siden at højttaleren finder vi en mikrofon afbryder. Normalt lytter højttaleren jo til alt hvad der bliver sagt omkring den. Så hvis man gerne vil være fuldstændig privat en dag, så kan man slukke helt for mikrofonen. Dog reagerer højttaleren kun når man siger Hey Google eller OK Google.
En anden ting, som er ændret på den nye model er strømstikket. Google har valgt, at gå væk fra micro USB, som ellers er standard til alle den slags små enheder, og har nu valgt et DC stik. Det er lidt en skam, da man nu ikke længere kan skifte kablet til den længde man nu ønsker at bruge. Adapteren kommer med små 2 meter ledning, og det er så det man har at gøre med. Lidt ærgerligt.
Softwaren - Google Home. Al kommunikation med sit smarthjem foregår typisk igennem Google Assistenten og Google Home. Det er de to apps, som kommunikere med hinanden, og med alle dine enheder. Der findes en masse andre smarthjem apps, og man skal næsten installere en ny app for hver produktserie man har i hjemmet. Men det hele samles i Google Home, hvor man så kan bruge Google Assistent (Eller sin google Nest enhed) til at snakke med. I Google Home, skal man så installere sin højttalere, som jeg har gjort her. Det er en nem og hurtig process, og følger man brugervejledningen er man hurtigt kørende. Højttaleren kræver Wi-Fi forbindelse, men du skal ikke være på Wi-Fi med mobilen, når først højttaleren er installeret.
Hvordan er det så med det nye familiemedlem. Man skal lige vænne sig til det nye 'familiemedlem' og lære at bruge det. Man kan bede og spørge højttaleren om en masse ting, og det er stort set kun fantasien der sætter begrænsningen. Ja, og så lige hvor meget assistenten faktisk ved og kan findes ud af. For den er ikke helt så udviklet på dansk endnu, så man løber hovedet mod en mur en gang i mellem.
Er højttaleren god til at lytte. Google Nest Mini har hele 3 mikrofoner placeret rundt på overfladen. Det gør den faktisk i stand til, at høre hvad man siger på ret stor afstand. Vi har umiddelbart ikke haft nogle problemer med den, selv når man står ude i gangen og snakker til den, og beder den om at slukke lyset.
Vær præcis med dine kommandoer. En anden ting jeg har fundet ud af i test perioden her er, at man skal være lidt specifik med det man beder den om. I opsætningen fortæller man, hvilket rum højttaleren står i. Og beder man så højttaleren slukke lyset (Hvis man har programmeret lys ind i Google Home) ja, så slukker den lyset i det rum den står i, og ikke i resten af huset. Skal den slukke lyset i hele huset, så skal man bede den om det. Det er smart :)
Hvor god er lyden i højttaleren. Google Nest Mini skulle være forbedret på alle områder i forhold til Google Home Mini. Det skulle også gælde lyden, og den er faktisk også ganske imponerende af sådan en lille højttaler at være. Der er god bund og dybde i, og man forstår tydeligt hvad den siger til en. Den kan spille ret højt, og da man jo kan bruge den til både musik og radio udover normal tale, så er det jo ret vigtigt.
Programmering af flere familiemedlemmer. Man kan lave stemmegenkendelse af alle familiemedlemmer, som skal kunne styre højttaleren, eller 'hjemmet'. Når først det er programmeret, fungerer det faktisk ret fint. Højttaleren kan kende forskel på de forskellige stemmer, og kan så hjælpe en så godt som muligt, og tilpasse de forskellige resultateter.
Lyset. Der er 6 dioder i den lille højttaler. 4 i midten, som blandt andet bruges til at vise hvor høj lydstyrken er, og to i siden, som viser op og ned knapper. Man kan vende knapperne om i opsætningen af højttaleren, så hvis venstre knap var volumen ned, så er den volumen op. Det er jo ret smart, da det jo afhænger af, om højttaleren ligger på en overflade med ledningen væk fra en, eller om den hænger på væggen med ledningen nedaf.
De midterste dioder i højttaleren begynder at blinke og lyse, når man siger 'OK google' for at vise, at den lytter. På den måde ved man, at den er klart til, at modtage dit spørgsmål eller kommando. Den kommer også med stemme og lyd feedback.
Hvad er vurderingen så. Smarthjem er fremtiden, det kan vi ikke komme uden om. Det er jeg ret overbevist om, hvorimod min hustru er knap så imponeret. Men hun lever med det, og alle mine skøre gadgets og ideer. (Kan man andet end elske hende så). Jeg er faktisk imponeret over, hvor langt det hele er kommet, og er SUPER glad for, at det kan foregå på dansk. Jeg ville hade, at skulle sidde og snakke engelsk til højttaleren. Dog er brugen lidt begrænset på andre sprog end engelsk, men man lærer at komme omkring det. Der er også nogle funktioner i Google Assistent, som ikke virker på dansk endnu, blandt andet ting som rutiner (Automatiske ting når eksempelvis solen står op eller går ned, eller automatisk tænd for lyset når du kommer hjem når det er mørkt) Hvis man vil have disse funktioner, er man nødt til at skifte til engelsk. En ting jeg godt kunne have ønsket mig i forbindelse med denne lille højttaler, så var det et batteri. Lige som en Bluetooth højttaler, så man lige kunne koble den fra, og eventuelt tage den med i udestuen eller værkstedet for at spille noget musik, og kunne søge på nettet efter svar når man lige havde behov for det. Det er der desværre ikke. Man SKAL ikke have en højttaler for, at gøre sit hjem smart, men det gør det nemmere. Man kan i teorien bruge sin mobiltelefon, hvor man installere Google Assistent, og Google Home. Så er man i teorien kørende. Prisen: Der er mange af denne slags højttalere på markedet, både til Google, og Alexa (Amazon). Denne Nest Mini fra Google koster omkring 350 DKK online, og man kan købe den direkte igennem Google webshop, men der koster den 499 DKK. Så en smule mere. Så kan man personligt vurdere om det er dyrt eller billigt. Den samlede vurdering. Der er ingen tvivl om, at smarthjem er fremtiden. der findes mange systemer, som kan gøre hjemmet smartere, hvor blandt andet IKEA og Philips HUE er blandt markedets største producenter. Google gør det nemmere og sjovere med deres højttaler og andre enheder, som kan kommunikere direkte med Google Home og Google Assistenten. Prisen synes jeg måske er lige i overkanten. Google kunne godt have udbudt disse produkter noget billigere, så alle kan være med. Specielt her i starten, og på deres mindste produkt som denne er. Det får mig til, at give denne højttaler en SØLV vurdering. Der mangler stadig lidt blandt andet i forbindelse med strømkabel, som ikke er kompatibel med nutidens standard, og assistenten, som mangler de avancerede funktioner i den danske udgave. Læs mere om produktet her: |
|
|||||||||||