Forsiden
Søgning
Seneste: Anmeldelser

Paracon REBEL Gaming Tastatur


Paracon SPECTRA v2 gaming tastatur


Paracon RIOT Gaming Tastatur


be quiet! Dark Base Pro 900 Rev. 2


Paracon VIPER Gaming Mus


CHERRY KC 6000 SLIM Tastatur


Paracon ORBIT In-Ear Gaming Headset


be quiet! Dark Rock Pro 4 køler


Paracon VENOM Gaming Mus


KIWI Design HTC VIVE Tilbehør


Vis alle
2017-08-24 15:00English version

be quiet! Shadow Rock TF2 CPU KølerSå er be quiet! tilbage på bloggen. Vi skal denne gang kigge på en af deres nye kølere, nemlig deres Shadow Rock TF2. Som navnet antyder, er det en ny kølere i deres Shadow Rock serie, og denne køler er med pladsbesparende Top Flow design.

 

be quiet! logo

 

Lad os kigge på de tekniske specifikationer.

be quiet! har som altid en meget omfattende liste af tekniske specifikationer. Hvis man gerne vil læse den, kan man følge linket til sidst i artiklen, eller læse deres datablad over køleren her.

Her giver jeg en lille liste over de features som køleren tilbyder, og som be quiet! fremhæver ved den. Som man kan læse, har køleren hele 5 heatpipes og en 135mm be quiet! Pure Wings blæser. Top flow designet giver køling af både CPU og de omkringliggende komponenter på bundkortet.

Funktionsdetaljer

 • Meget høj køleevne
 • Imponerende kompakt kølekapacitet på 160W TDP
 • Fem højtydende 6 mm heatpipes, der transporterer varme direkte til de optimale steder på kølefinnerne

Ekstremt lavt støjniveau

 • En støjoptimeret 135mm be quiet! blæser der giver den bedste balance mellem køleevne og stilhed
 • Blæseren giver et jævnt airflow takket være sine ni luftstrømoptimerede vinger og holdbar riffel-teknologi
 • Selv ved 100% blæserhastighed er den samlede støj kun 24,4dB (A)

Meget kompatibel, meget funktionelt design

 • Pladsbesparende top flow-design gør det muligt for køleren at passe ind i tilfælde med begrænset installationsplads
 • Små diagonalt anbragte finner styrer luftstrømmen på en måde, der sikrer perfekt køling til CPU'en samt komponenter omkring soklen
 • Direkte køling af bundpladen og køleflader sikrer hurtig varmeoverførsel og optimal køleeffektivitet

Produktudformning, design og kvalitetskontrol i Tyskland

 • 3 års producentgaranti
 • Højkvalitets aluminiumsrørhætter

 

Så går vi videre til indpakning og tilbehør.

be quiet! Shadow Rock TF2 er pakket ind i en nydelig kasse med illustrationer og specifikationer på ydersiden.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Packing

 

Når man åbner kassen, hilses man velkommen af den 135 mm store blæser, som sidder på køleren. Det ser ud til, at køleren ligger godt fast i kassen, så den ikke bliver skadet under transport.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Packing

 

Tager man sagerne ud, så finder man selve køleren og en del forskellige brugervejledninger. De er alle på forskellige sprog.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 content

 

Udover det finder vi selvfølgelig monterings beslag til både Intel og AMD sokler. Der følger en lille nøgle med, så man kun skal have en skruetrækker selv.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 content

 

Indhold:

 • be quiet! Shadow Rock TF2 køler
 • Brugervejledninger
 • AMD monterings beslag
 • Intel monterings beslag

 

Lad os tage et kig på køleren.

Blæseren er en 135 mm be quiet! blæser. Den er monteret på køleren fra fabrikken, og sidder ganske fint fast. Blæseren kører med et maksimalt omdrejningstal på 1400 RPM, og er PWM styret.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Fan

 

De synlige rør ender er dækket med fine ende kapper, og enden på køleren har et fint udfræset logo i ende pladen. Det ser ganske nydeligt ud.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Endcaps

 

Rørene er bukket fint op, og er i kobber farve. Jeg synes personligt at kobber farven er kedelig, og kunne godt have ønsket be quiet! havde forniklet rørene. Men håndværket eller pasformen fejler bestemt ikke noget.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 pipes

 

Køle ribberne går helt ned og støtter hele køleren mod køle hovedet. Det giver en utrolig stabil konstruktion. Hvis man har prøvet andre kølere med dette top flow design ved man, at de kølere der ikke er støttet ned imod køle hovedet godt kan være lidt 'slatne'.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Side look

 

Til sidst et billede af undersiden. Som man kan se, skal der skrues nogle beslag på køle hovedet for, at det kommer til at virke alt sammen. Man kan også se, at køle hovedet har fået kølepasta monteret fra fabrikken.

Det er der både fordele og ulemper ved. Fordelen er, at der er det lag på, som fabrikanten mener der skal være, og det er jævnt fordelt. Bagdelen er  (som man kan se på billedet), at det kan blive skadet under transport. Desuden har man også kun til en montering, så det kræver man gør det rigtigt første gang.

Personligt kan jeg bedre lide når man får en lille tube med.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Cooling plate

 

Lad os komme i gang med monteringen.

Så er vi kommet til montering, som er godt beskrevet i brugervejledningen.

Beslagene skal forberedes ingen de monteres på køleren. Der skal samles en gevind bøsning med en møtrik på beslaget, hvorefter det skrues på køle hovedet.

be quiet! Shadow Rock TF2 mounting

 

be quiet! Shadow Rock TF2 mounting

 

Derefter forberedes bundkortet, hvor man monterer skruer igennem beslaget bag på, hvorefter man stikker det igennem hullerne i bundkortet og monterer små plastik clips på forsiden. Det er lidt besværligt med de clips, jeg har heldigvis god plads på mit bundkort, men de bundkort der er godt pakket kan nok godt være besværlige at montere på.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 mounting

 

Til sidst monteres selve køleren på bundkortet. Det er faktisk lidt besværligt, da man ikke kan se hvor man skruerne er henne i forhold til gevind bøsningerne. Det gav lidt udfordringer, men lykkedes til sidst. Jeg vil ikke bedømme denne køler som den nemmeste at montere.

Der er god plads til høje RAM og VRM profiler. Man kan vende og dreje køleren efter behov, og den kan faktisk gå ind over RAM soklerne. Der skal man være opmærksom på hvilke ram man har, da nogle profiler nok ikke kan være under køleren. Men der er plads til nogle køle profiler.

 

 

be quiet! Shadow Rock TF2 mounting

 

PCIe portene er heller ikke noget problem. Der er rigelig med plads til mit grafikkort her, og jeg ville også sagtens kunne montere noget i det første slot, selvom det ikke ser sådan ud. Det er nok vinklen billedet er taget på.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 mounting

 

Så skal der testes.

Lyd testen:

Inden stress testen, skal vi have en lille lyd test.

I videoen herunder kan du høre, hvordan henholdsvis blæser alene og monteret på køleren lyder.

Den larmer mildt sagt imponerende lidt i forhold til airflow og omdrejninger. End ikke monteret på køleren er støjen noget nær irriterende. Når først det bliver monteret i et kabinet og der kommer lås på, hører man ikke denne køler.

Der er dog en hørbar forskel på selve støjen, om blæseren er monteret eller ej. Jeg synes faktisk støjen hvor den IKKE er monteret er mere irriterende end, når den er monteret. Hvilket jo er en god ting.

 

 

Som man også kan se på dB målingen, er larmen ekstremt lav. Jeg har trukket larmen fra selve rummet fra, og justeret ned til 0. Målingen er gjort med mobiltelefon, så det er ikke den mest videnskabelige måling. Men den giver en ide i forhold til mine andre tests om, hvor meget den larmer.

 

be quiet! Shadow Rock TF2 Fan dB be quiet! Shadow Rock TF2 Cooler dB

 

Stress testen:

Alle mine kølere bliver testet med blæsere på 100% omdrejninger. Det har jeg valgt for at vise mine læsere, hvor meget køleren maksimalt kan køle. Jeg er klar over, at det larmer en del, men forhåbentligt skulle man ikke have behovet for at køre med blæseren på 100% under normale forhold.

Setup:

Jeg bruger følgende setup til mine tests, og har kan clocke min processor op til 4,7GHz. Alle overclocks foregår med auto funktionen i bundkortet, da det faktisk klarer det ganske fint.

 • Processor: Intel i7 4790K (TDP=88W)
 • Ram: 2x4GB Kingston Hyper Beast
 • Lager: 240GB Intel M2 SSD
 • Bundkort: MSI Z97A Gaming 6

Software:

Af software har jeg valgt at bruge Prime95 uden AVX, da den belaster CPU på en mere naturlig måde. De nye versioner af Prime95 kan også bruges, men der skal man huske at slå AVX fra, så man får en mere naturlig belastning af CPU'en.

Til måling af temperaturer har jeg valgt at bruge HWinfo64, som er et glimrende værktøj til den slags. Temperaturerne er målt efter en opvarmnings tid på typisk 10 minutter ved luft kølere og 30 minutter ved vand kølere. Så skulle køleren gerne være stabiliseret, og målingen burde kunne foretages over en 2 minutters periode efter opvarmningen.

Målingerne:

Blæser RPM: 1400

Jeg synes faktisk køleren gør det godt. Man kan sammenligne denne køler med Thermalright AXP-200R med hensyn til designet. Thermalright køleren er også en Top Flow køler.

 

Graph

 

Vil man se en liste og resultater med samtlige luft kølere jeg har testet, kan man finde listen på linket herunder:

http://www.monberg.dk/pics/General/fantest_air.jpg

 

Hvad er konklusionen af denne test så?

be quiet! har gjort det igen. De har lavet en flot køler, som yder rigtig godt. Den har en af deres egne blæsere (Jeg havde heller ikke forventet andet), som er utrolig stabil og støjsvag. Der er endekapper på rørene, hvilket giver køleren et lækkert finish.

Alt med hensyn til udseende er jo en personlig smagssag. Jeg bryder mig for eksempel ikke om, at rørene er kobber farvet i stedet for blank nikkel. Jeg synes det giver et rodet udseende med hele 3 forskellige farver på en køler. Men igen, det er en personlig mening, og ikke en jeg kan klandre be quiet! for.

Der følger ikke en tube køle pasta med, som gør at man kan montere køleren igen med det køle pasta be quiet! nu anbefaler. Det synes jeg er en skam, specielt når jeg modtager en, hvor den fabriks monterede køle pasta er ødelagt.

Monteringen af denne køler er bestemt heller ikke den nemmeste jeg har prøvet. Man skal styre ting fra begge sider af kabinettet/bundkortet, samtidig med man skal passe på ikke at skade kølepastaen. Det gør det hele lidt bøvlet synes jeg.

Prisen på køleren er lige over 400 DKK i skrivende stund, hvilket er en ganske fin pris på denne køler. Men til trods for den finde pris og ydelse, vælger jeg altså at give denne køler en Bronze stjerne. Det gør jeg fordi der altså er nogle mangler, som efter min mening tæller højt på skalaen. En køler SKAL være nem at montere, og der bør altså være kølepasta nok til mindst et par monteringer.

Læs mere om be quiet! Shadow Rock TF2 her.

 

BRONZE Star Rating

Kategorier
Anmeldelser
Nyheder
Eksterne
Events
Livsstil
Baggrund
Info
Guides
Crypto

Andre

Tweak: Razer Rejse / Kontor Kit


Tweak: CM Hyper 212 Black Køler


EU LCS Finalen i Royal Arena


HwT: ModMic 5


HwT: TP-Link LB130 Smart RGB Pærer


HwT: TP-Link LB120 Smart Pærer


HwT: TP-Link Smart Home Plug HS-100


HwT: UE WonderBoom Højttaler


HwT: Razer BlackWidow Chroma v2


Valve ændrer gave systemet