|
|
|
be quiet! TFX Power 2 - 300W Guldbe quiet! har sendt mig en strømforsyning, som de gerne vil have jeg tager et kig på. Det er ikke tit jeg har denne slags inde til test, og slet ikke af typen TFX. En TFX strømforsyning er meget lille, og lavet med specielt design til specielt små kabinetter. Det vil jeg vise lidt nærmere i min anmeldelse herunder.
Skal vi ikke lige starte med de tekniske specifikationer. Da be quiet! har en MEGET omfattende liste med specifikationer, lister jeg herunder de main features som der er ved strømforsyningen. Energi Effektivitet
Udvikling
Hvis du gerne vil se den fulde liste med specifikationer, har jeg lavet en PDF som du kan hente her.
Lad os komme videre til indpakningen og indholdet. TFX Power 2 kommer i en fin, om end standard indpakning fra be quiet!. Det fede ved be quiet! indpakningerne er dog, at man får alle de oplysninger man har behov for, uden på kassen.
Inde i kassen finder vi strømforsyningen og lidt tilbehør. Der er et powerkabel, et Molex -> PCIe kabel, brugervejledning samt en lille pose med strips og skruer.
Indhold:
Et nærmere kig på forsyningen. TFX og SFX forsyninger er sjældent modulære. Så der følger ikke ekstra kabler med, og man kan ikke fjerne dem man ikke skal bruge. På toppen af forsyningen på dette billede, kan man se et lille indhak. Det bruges under monteringen af forsyningen, så den forholdsvis lange strømforsyning holdes på plads af andet end kun skruer.
Alle stik på stikkene er mærket op, og ledningerne er samlet med net / sleeve. Synsmæssigt kunne jeg godt have tænkt mig, at be quiet! havde lavet kabelsættet med sorte ledninger, så man ikke havde alle de farver. Det er ikke så pænt, hvis man monterer i et kabinet med vindue.
be quiet! har lavet et fint billede af alle kablerne og længerne på disse. Som man kan se, har man 4 SATA stik, 2 Molex stik og et FDD Stik. Hvis man skal bruge stik til et grafikkort, så kan man altså ikke bruge nogen Molex stik, da begge disse vil blive brugt til at forsyne grafikkortet. Det er dog ret begrænset hvad man bruger Molex stik til nu om dage. Bemærk også, at stikket til bundkortet kun er 4 polet. Der kunne jeg måske godt have tænkt mig, at det var 2x4polet i stedet for. Det kan være på lidt større systemer, at et enkelt 4polet stik er lige i underkanten.
I modsatte ende af strømforsyningen, har vi strømstikket. Desværre har det ikke nogen afbryder på, så man kan ikke lige hurtigt slukke for strømforsyningen med mindre man tager stikket ud. Det synes jeg er lidt en skam, og kunne godt have tænkt mig en afbryder til at tænde og slukke strømforsyningen med.
Til slut et billede af den lille blæser i strømforsyningen. Den kan køre med 1815RPM, og larmer med omkring 26,5dBA ved fuld hastighed. Det er faktisk en del, men eftersom den er temperatur styret, vil den formodentligt aldrig komme derop. Så har man nok andre problemer end larmen fra blæseren, hvis det er tilfældet.
Inden vi går i gang med testen, skal vi have styr på certifikater og godkendelser. En strømforsyning er underlagt en masse vigtige godkendelser og certificeringer nu om dage. Denne strømforsyning er ingen undtagelse, og be quiet! har ydermere valgt at gøre lidt ekstra ud af det. ATX Standard: Den grundliggende standard for strømforsyninger hedder ATX, og den angiver hvor meget de forskellige spændinger må sving på strømforsyningen. Den fortæller også hvilke grænser for eksempelvis Ripple spænding den skal holde sig inden for. Hvis du vil læse mere om ATX standarden, kan du finde mere informationer om det på dette link: https://en.wikipedia.org/wiki/ATX Grundtallene for ATX strømforsyninger kan du dog se i dette skema. 80Plus Certificering: Udover ATX kan man bygge videre og gøre sig bedre. Når man har gjort det, vil man meget gerne vise det til sine kunder, og have en slags bevis på hvor godt man har klaret sig. Det får man hos 80Plus, som giver en en certificering på det gode arbejde man har gjort. 80Plus certificeringer går ud på, at lave strømforsyninger mere effektive. Det er vigtigt at man har så lille et tab i en strømforsyning som muligt, da det jo bare er at smide penge ud i skraldespanden. Denne be quiet! TFX Power 2, er 80Plus GULD godkendt. Det er den næstbedste certificering man kan få, hvilket betyder at strømforsyningen skal være mindst 94% effektiv ved 50% udnyttelse. Alle certifikater og test resultater fra 80Plus ligger frit tilgængeligt, og du kan læse certifikatet på linket herunder. be quiet! TFX Power 2 - 300W Guld Certifikat Hvis du gerne vil se, om din egen strømforsyning har klaret sig godt, kan du gøre det på linket herunder.
Så skal forsyningen testes. Og jeg har lavet et lille setup, hvor jeg kan belaste og måle strømforsyningen. Herunder kan du se resultaterne, og denne lille strømforsyning gør det faktisk ganske godt efter min mening. Den overholder alle standarder, og er faktisk meget stabil. Jeg har valgt IKKE at lave en ripple måling, da jeg umiddelbart ikke har udstyr til det endnu. Det arbejder jeg dog på at skaffe, men ind til da må I desværre undvære det. Jeg er dog 100% sikker på, at be quiet! har sørget for, at det er i orden, og som minimum overholder ATX standarden, som siger 120mV peak to peak.
Min mening. Så blev jeg færdig med min test af denne lille strømforsyning. Det er faktisk lidt imponerende hvor meget power der kan pakkes ned på så lidt plads. Længden af kablerne passer umiddelbart til de fleste kabinetter og formål, dog synes jeg godt be quiet! kunne have givet strømforsyningen et GPU stik, i stedet for at vedlægge en fordeler til det. Jeg er generelt ikke så meget for samlinger. Generelt ligger spændingerne rigtig flot i forhold til belastningerne, hvilket bekræftes af 80plus certifikatet. Det plejer bestemt heller ikke at være et problem når det gælder forsyninger fra be quiet! og denne forsyning overholder jo GULD standarden, hvilket betyder at den er over 90% effektiv ved 50% belastning. Det er ganske fint. Når det kommer til prisen på strømforsyningen, så er det faktisk heller ikke fordi det er så slemt. Man skal give lige omkring 400 DKK for denne strømforsyning i danske butikker. For de penge får man en god stabil strømforsyning, med god power til en workstation eller et mediacenter. Så den er absolut pengene værd. Når det kommer til den samlede vurdering af strømforsyningen, så havner jeg på en flot Bronze stjerne. Det gør jeg fordi jeg mangler et dedikeret kabel til grafikkort, ledningerne ikke er sorte, så det ser pænt ud. Til sidst kunne jeg godt have tænkt mig, at det var en be quiet! blæser der sad i strømforsyningen, hvilket desværre ikke er tilfældet. Læs mere om be quiet! TFX Power 2 - 300W Guld forsyningen her. |
|
|||||||||||